top of page

Mindre sjötrollslända i Närke


Ny trollsländeart noterad i landskapet Närkes centrala delar. I dag fångade jag ett exemplar av Mindre sjötrollslända Orthetrum coerulescens vid Serpentindammarna intill Kvarntorpshögen. Dessutom fanns minst 20 friflygande exemplar i området. Arten är naturligtvis förbisedd då den är anträffad i alla landskap runt omkring och på flera håll i länet samt vid någon lokal i landskapets yttersta periferier.

Den känns igen på "blåpudrad bakkropp, gult vingmärke, gulvita skulderlinjer och avsaknad av svarta basfläckar på vingarna". Sländorna var samtliga unga hannar då de gulvita skulderlinjerna normalt försvinner efter hand.

Intressant är att de flyger i en miljö de normalt inte förekommer i i mellersta landet. I Dalsland har jag bara sett den vid den normala miljön rinnande rena små vattendrag i skogsmiljö. I Kvarntorp flyger den vid anlagda dammar. Intressant är att på kontinenten och i sydöstra Skåne flyger den i liknande miljöer, bl.a vid gamla kalkbrott.

Det är också intressant att arten flyger redan i mitten av juni. Normalt börjar de flyga senare på året, främst från början av juli. Jag noterade andra tidiga arter i dag, t.ex. pudrad smaragflickslända. Det är väl den varma våren som påskyndat sländorna.


bottom of page