top of page

Besök från stäpperna - ovanlig varfågel gästade Sköllersta

  • Per Karlsson Linderum
  • 29 okt. 2015
  • 3 min läsning

Nionde fyndet i Sverige av rasen Lanius excubitor homeyeri?

Varfågel Lanius excubitor homeyeri vid Egeby, Sköllersta 22.10. Screenshot från video.

Det första som jag tänkte när den lilla bleka och ljusa varfågeln kom inflygande till de små buskagen där jag stod och spanade på de betande sädgässen var det gulliga och nätta intrycket. Det är ju inget man normalt förknippar med den brutalistiska framtoningen hos en normal varfågel. Det gällde att agera. Snabbt fram med digitalkameran. Jag filmade några sekvenser och turligt nog var den rörlig och verkade vilja visa upp sig. Varfågeln gjorde flera utfall mot förmodade byten i gräset. Filmsekvenserna borde bli bra i det perfekta medljuset. Efter några minuter så drog fågeln lågt iväg längs med dikeskanten. Nu gällde det att kolla i Fågelguiden. Jag var på det klara med att det inte var en normal varfågel men hade egentligen ingen koll på de olika raserna. Vart var den den där behövliga boken när man som bäst behövde den? Inte i bilen i alla fall. Och nu var jag rejält sen till jobbet. Jag fick släppa den tills vidare. Jag hade ju filmsekvenserna till hjälp. ​​

Klicka på bilde och se filmen, kolla i HD!

De senaste veckorna har det varit härliga mängder med gäss på fälten runt Sköllersta och flera individmärkta fåglar hade setts. Det var därför jag svängt förbi Egeby söder om Sköllersta på morgonen 22 oktober för en snabb koll innan jobbet. Kanske kunde jag hitta någon ytterligare märkt gås att läsa av. Efter en kort stund dök varfågeln upp. Så här i efterhand ångrar jag att jag inte larmade ut fågeln men jag måste ursäkta mig med att det i ögonblicket var långt i från någon självklarhet att det var en blytung observation. En lärdom är att alltid ha med sig bestämningslitteratur i fält.

Väl på jobbet kunde jag inte släppa observationen. På lunchen kollade jag snabbt i kameran och körde sekvenserna i slow-motion. Det såg sannerligen spännande ut. En snabbkoll på foton av olika varfågleraser på nätet stärkte mina misstankar. Ett larm skickades ut på om möjlig homeyeri, för dit hade mina misstankar riktats.

Direkt när jag kom hem redigerade jag snabbt ihop en kort film av de olika klippen, laddade upp på youtube och väntade på respons. Men jag var nu säker själv. Det rörde sig om en ny ras för landskapet och blott det nionde fyndet i Sverige.

Vilka karaktärer stödjer då bestämningen av rasen homeyeri (?):

  1. Det allmänna ljusa intrycket hos fågeln.

  2. Det näpna och nästan gulliga ansiktet.

  3. Den vita pannan och det tydliga ögonbrynsstrecket.

  4. Den vita magen.

  5. Den stora vita vingfläcken som täcker både hand- och armpennorna.

  6. Den stora vita vingfläcken fångad i flykten (se slowmotion)

  7. Täckare och stjärtens bas helt vita.

  8. De yttre stjärtfjädrarnas bas är helt vita

Varfågel Lanius excubitor homeyeri vid Egeby, Sköllersta 22.10. Screenshot från video.​ Notera stora vita fläcken på hand- och armpennorna.

Tyvärr gick inte fågeln att finna igen. Magnus Friberg, som var först med att hålla med om bestämningen, letade under kvällen efter fågeln utan resultat och jag har den senaste veckan varit i princip varje dag i området och spanat. Hoppet är det sista som man överger men den verkar tyvärr bara varit på kortbesök i Närke.

Från Sverige finns sedan tidigare följande fynd publicerade:

1 ex Landsort, Södermanland 30.9 1993

1 2K+ funnen död Skåne 1.12 1994

1 2K Ölands Skogsby, Öland 23.3-12.4 1998

1 ringmärkt Stora Fjäderägg, Västerbotten 28.9 1998

1 1K ringmärkt Stora Fjäderägg, Västerbotten 22.9 2001

1 1K ringmärkt Röbäcksslätten, Västerbotten 23.10 2002

1 ex Flinesjön, Dalarna 31.10-5.11 2010

Dessutom en mycket följd individ i oktober detta år vid Hjälstaviken i Uppland.

(Jag hoppas detta är korrekt, genomgång av årgångarna av Fågelåret samt sökning på artportalen.)

Varfågel Lanius excubitor homeyeri vid Egeby, Sköllersta 22.10. Screenshot från video.​ Notera de helt vita yttre stärtpennorna.

I fågelskådarvärlden omvärderas artbegreppet med jämna mellanrum och vi har under en lång tid vant oss vid att arter splittas och lumpas ihop, ibland självklart och i bland kanske godtyckligt. Varfåglarna har varit föremål för många diskussioner genom åren och stor forskning och debatt pågår just nu. För ett antal år sedan skildes ju varfågeln enligt internationella IOC ut i arterna Varfågel Lanius excubitor, Iberisk varfågel Lanius meridionalis och Saxualvarfågel Lanius pallidirostris. Inom arterna finns dessutom ett antal raser och kring dessa pågår mycket forskning. En av raserna av varfågel har beskrivits som rasen homeyeri. Den häckar på stäpperna i södra Ryssland och Kazakstan. RK kommer enligt rykte bordlägga fynden av homeyeri tills mera kunskap finns kring rasen men tills vidare uppfyller ju individen vid Sköllersta mer än väl samtliga kriterier. Vilket kan få en att spekulera vidare…

Längre österut finns ytterligares en ras, leucopterus, som liknar homeyeri mycket men som är ännu ljusare på magen och ryggen och har mycket omfattande vita arm- och handpennor.

Varfågel Lanius excubitor homeyeri vid Egeby, Sköllersta 22.10. Screenshot från video.​ Notera stora vita fläcken på hand- och armpennorna samt vit övergump.


 
 
 

Comments


© 2014 Green Birding. Proudly created with Wix.com

  • b-facebook
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round
bottom of page