top of page

Magisk kväll i Kvismaren när Euro Birdwatch 2015 inleddes.

Kvällen vid Kvismaren var som vanligt magisk. Ett femtiotal besökare kom till Hammarkullen under kvällen för att uppleva skådespelet när runt tranor och sädgäss flög in för natten. Himlen var blodröd och nejden fylldes av tranornas rop. Sädgåsen var talrikaste arten med minst femtontusen individer.

I Närke var det också arrangemang på två platser till. Tät dimma och råkall luft mötte alla de skådare som var på plats vid Oset och Skagershultamossen under förmiddagen.

Vi såg inte mycket till att börja med, berättade Åsa Bengtsson som fanns i Oset. Det fick bli en fika istället men sedan blev det något bättre, berättar hon vidare. Vi har haft bläsander och krickor, annars är det väl inget speciellt, avslutade Åsa.

Vid Skagershultamossen var det liknande förhållanden där också det nya fågeltornet invigdes. Det var fullt pådrag eftersom landshövdingen Maria Larsson skulle inviga byggnaden. Närmare 70 personer kom till platsen men inte heller där fick man chansen att se speciellt långt i dimman.

- Synd att de som kom inte fick se den storslagna mossen, sa Ulf Jorner från Närkes Ornitologiska Förening.

När dimman lättade strax före klockan 12 blev det plötsligt bättre fart. Då observerades bland annat orre, varfågel, havsörn och fjällvråk.

På kvällen blev det däremot bättre i landskapet!

Per Karlsson Linderum och Kent Halttunen


bottom of page