top of page

NOF exkursion till Klåvudden - 17 nya ekoarter under dagen!

  • perkarlssonlinderum
  • 27 apr. 2014
  • 2 min läsning

Bild från NOF:s hemsida (Oscar A spanar svärtor).

I dag var jag med på NOF:s exkursion till Klåvudden i norra Vättern. Där blev det sexton nya (!) ekoarter (vi får räkna bilturer under officiella exkursioner om man samåker). Detta var den viktigaste av årets utflykter. De arter som ses på de andra turerna får jag som regel in på cykel men många av de mer marina sjöfåglarna är svåra runt Sköllersta. Och i dag hade vi riktigt bra utdelning med bergand, ejder (nytt Närke X), sjöorre, svärta, småspov och dvärgmås. Andra nya årsarter för mig var småskrake, storlom, gluttsnäppa, drillsnäppa, fisktärna och grönsångare. Turen avslutades officiellt efter att vi hittat en riktigt rekordtidig hanne törnskata nära Hargedammarna. Det har bara setts några enstaka i södra Sverige i år och fågeln vid Harge är den tidigaste någonsin i Närke (enligt Svalan). Där fick jag även in ladusvala, hussvala och buskskvätta. Hemma i trädgården sjöng en svartvit flugsnappare, vilket gör att dagen slutar med 158 arter så här långt i ekotävlingen.

Nedan ett referat från NOF:s hemsida:

Sträckande ejder, bergand, gravand, småspov och dvärgmås. Lägg därtill svärta, sjöorre, storlom, stjärand, skedand, fisktärna och storspov.

Det blev helt enkelt en mycket bra morgon för de 14 som hängt med på NOF:s exkursion till Klåvudden.-

Så här bra väder och dessutom så mycket fågel, det är ovanligt, sa Nils-Erik Ström som är veteran vid Klåvudden.

Samling Västhaga klockan 03.00 för de som skulle med exkursionen till Klåvudden som Närkes Ornitologiska Förening arrangerar.

- Alldeles för tidigt, muttrade Marianne Johansson som var en av deltagarna.

Men när hon och de 13 andra deltagarna var på plats vid Vätterns norra spets var det en alldeles underbar morgon. Flera plusgrader, vindstilla och alldeles klart väder, så klart att Omberg syntes i horisonten.

- Sådana här mornar är det inte många av här, berättade Nils Eriks Ström som skådat från Klåvudden under många år.

Så fort det blev skådarvänligt ljus dök den första önskade arten upp. En ejderhanne flög så tätt förbi klipporna att det inte ens behövdes en handkikare.

- Härligt, en nytt Närkekryss, konstaterade en glad Per Karlsson Linderum.

Med ljuset kunde exkursionsdeltagarna också konstatera att det låg en rad av sjöfåglar ute och rastade. Snart började de flyga omkring, och bland dessa fanns bergand, stjärtand, skedand och kricka. Och så dök ett par gravänder upp. Vid sidan av de många sjöfåglarna som flög runt och landade vid Stora Röcknen, fanns också en hel del vadarsträck att titta på. Först kom en flock med storspov, i den fanns också två småspov.

- Underbart, ett livskryss, sa Oscar Axelsson.

Fåglarna fortsatte att komma förbi hela morgonen och det blev en hel del att pricka av för exkursionsledaren Tord Larsson.

På hemväg stannade vi till mellan Klåvudden och Harge dammar. Per Karlsson Linderum hade sett något som kanske inte borde finnas så här tidigt på året.Mycket riktigt, en törnskata visade upp sig snyggt på en stolpe. Och vips så satt det en buskskvätta på samma plats. Det blev många nya årskryss för deltagarna på exkursionen, som avslutade med att bocka av både hussvala och ladusvala vid Harge dammar.

- En mycket bra skådardag, sammanfattade Bengt Jalsborn.

Kent Halttunen


 
 
 

Comments


© 2014 Green Birding. Proudly created with Wix.com

  • b-facebook
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round
bottom of page